3D Guide - Allt om 3D Skrivare

Bäst-i-test, Guider, Nyheter

Twitter Facebook
  • Hem
  • >
  • Bäst Filament 2020


Bäst Filament för 3D skrivare 2020

3D Skrivare blir mer och mer populärt i Sverige. Men för att använda 3D skrivaren behövs råmaterial, dvs Filament.
Men vilket filament för 3D Skrivare är bäst?

Det är svårt att veta vilket filament-märke som är bäst bland alla dessa tillverkare och märken på marknaden idag.

Vi har samlat tester, recensioner och bäst-i-test omdömen om filament, och presenterar allt i topplistan nedan.

Topp-listan börjar med de 10 bästa PLA filamenten till 3D skrivare i Sverige 2020.

Vi jämför de bästa filamenten till 3D Skrivare så att ni enkelt kan köpa rätt.

Längre ner jämför vi och presenterar de vanligaste egenskaperna på filamenten och materialen i en tabell, där ni enkelt kan se svårighetsgraden för utskrivning av materialet samt lite andra specifikationer.

Därefter går vi igenom vad det är för skillnad på de olika Filamenten som finns för 3D Skrivare, eller vad man bör tänka på vid köp av Filament.

Vill du veta mer om filament?

Vad är Filament är vår guide för er som vill förstå vad råmaterialet till 3D-Skrivare är, hur det fungerar, hur filament används, och mycket mera. Vi rekommenderar att ni läser den här guiden om ni är nybörjare.


Egenskaper och detaljer om varje filament-material

Söker ni enbart efter detaljer om respektive filament såsom egenskaper, specifikationer, användningsområden med mera så har vi sammanställt allt i Material-Guiden. Där går vi igenom 25 olika typer av Filament för 3D Skrivare.


Senaste Nyheterna

BÄST I TEST: FILAMENT FÖR 3D SKRIVARE I SVERIGE - 2020

Nedan listar vi de topp 10 Bästa filamenten till 3D skrivare i Sverige under 2020.


1- SUNLU PLA

4.3

Antal röster: 622
SE PRIS OCH KÖP

SUNLU PLA filament för 3D skrivare hamnar på första plats i vår lista över de bästa filamenten för 3D skrivare.

Med bra kvalitet och mycket bra omdömen så är SUNLU det filament vi rekommenderar främst, strax före eSUN som hamnat på andra plats. Kundernas omdömen bekräftar att det är väldigt lätt att få mycket bra resultat.

SUNLU erbjuder en av marknadens högsta noggrannheter med en tolerans om 0.02mm. Deras filament är även gjort på råmaterial utan föroreningar vilket gör att det är rent och fritt från bubblor och annat som kan skada 3D-utskriften.

Priserna för deras filament är helt klart överkomliga, vilket är ett ytterligare plus. SUNLU filament hamnar på 1:a plats i vår lista över de bästa filamenten för 3D-skrivare 2020 tack vare omdömen från mängder av kunder, dess egenskaper, samt att det är väldigt prisvärt.


2- eSUN PLA

4.3

Antal röster: 427
SE PRIS OCH KÖP

eSUN erbjuder kvalitetsfilament och har med sina ca 18 års erfarenhet i branschen varit med från början. Deras filament sortiment är ett av de bredaste på marknaden, med special-filament för varje ändamål. De använder mycket bra råmaterial utan föroreningar och har en noggrann process för tillverkning och kvalitets-säkring av sina produkter.

eSUN filament är mycket enkelt att skriva ut med för att samtidigt få bra 3D-utskrifter.
eSUN filament hamnar mycket tätt efter SUNLU och vi rekommenderar båda dessa varumärken starkt. eSUN filament är med på 2:a plats i vår topp 10 lista av de bästa filamenten för 3D skrivare 2020 med tanke på sina goda recensioner och omdömen från kunder runtom världen - tätt efter SUNLU som hamnat på första plats.

Filament från eSUN håller bra resultat och kvalitet, samtidigt som det är prisvärt och enkelt att skriva ut med.


3- HATCHBOX PLA

4.2

Antal röster: 648
SE PRIS OCH KÖP

Hatchbox är en av de ledande tillverkarna inom Filament för 3D skrivare, och är speciellt populära i USA. De erbjuder filament som har en tolerans på 0.03mm, och deras tillverkning sker med bra råmaterial.

Deras pris är något högt för att vara filament, och vi anser inte att Hatchbox har följt trenden med mer pressade priser på grund av billigare tillverkningskostnader m.m. såsom resterande tillverkare har gjort. Detta filament är väldigt enkelt att använda, och Hatchbox lovar bland annat en warp-fri utskrift. Med sina många röster och omdömen så hamnar detta filament på 3:e plats.


4- RIGID.INK PLA

4.2

Antal röster: 261
SE PRIS OCH KÖP

Rigid.Ink tillhandahåller kvalitets filament av olika typer till 3D skrivare. Deras filament är gjorda på rent råmaterial, och Rigid.Ink lovar att det ska vara enkelt att skriva ut med dessa filament. Deras filament ska ha en diameter tolerans på 0.03mm. Rigid.Ink har fått mycket goda omdömen, men har ett lite vassare pris, och hamnar på 4:e plats.


5- VERBATIM PLA

4.2

Antal röster: 119
SE PRIS OCH KÖP

VERBATIM är ytterligare ett bra filament till 3D skrivare som kommer i många olika material och färgval. VERBATIM erbjuder rent råmaterial och en diameter-tolerans om 0.03mm. Kundernas omdömen och det lite vassare priset har gjort att detta hamnar på femte plats i vår lista över de bästa PLA filamenten för 3D skrivare.


6- FORMFUTURA PLA

4.7

Antal röster: 16
SE PRIS OCH KÖP

FORMFUTURA är ytterligare ett filament-märke som lovar rent råmaterial och hög kvalitet. FORMFUTURA PLA kommer i många olika färger och deras filament har en diametertolerans på 0.003mm. Tillverkaren hävdar att de har det bredaste sortimentet av filament på marknaden, men vi vill inte hålla med om det.

Det är lätt att skriva ut med deras filament, dock är det som sagt frågan om det är värt pengarna.
Deras filament är på 750g istället för 1kg som är mer vanligt och de har även högst betyg i vår lista, men pga det vassa priset och få antalet röster så hamnar de på 6:e plats.


7- COLORFABB PLA

3.8

Antal röster: 17
SE PRIS OCH KÖP

COLORFABB är ett filament som kommer i ett brett utbud av olika material och färger till 3D skrivare.
Dock kostar deras filament en slant, och vi anser inte att det behöver kosta så mycket för att få tag på bra filament i dagsläget.

Deras filament kommer oftast i spolar på 750g. Med tanke på omdömen som kunder gett COLORFABB och med tanke på det vassare priset även här, så hamnar detta filament på 7:e plats i vår lista över de bästa filamenten till 3D skrivare.


8- 3D PRIMA PLA

3.8

Antal röster: 481
SE PRIS OCH KÖP

3D-PRIMA erbjuder filament i olika färger och material, med ganska bra diameter-tolerans och kvalitet.
För det mesta så går det att få hyggliga utskrifter med deras filament, såsom PrimaValue eller PrimaSelect, men ofta krävs det en hel del finjustering på inställningarna för 3D-skrivaren för att få till det.

3D PRIMA har lite sämre betyg från omdömen och kunder, men de har däremot billiga filament och hamnar därför på 8:e plats.


9- CLAS OHLSON PLA

3.5

Antal röster: 51
SE PRIS OCH KÖP

Clas Ohlson har liksom mycket annat även numera filament till 3D skrivare. Det finns inte särskilt mycket information om deras filament, mer än att det är till för att användas i 3D skrivare. Vid utskrift så fungerar det sådär, och man måste även här ställa in inställningarna till rätt värden för att få medelmåttiga resultat.

Deras filament är något billigare, men vi anser inte att det är värt pengarna och besväret för att till slut få medelmåttiga resultat. Kundernas egna omdömen, samt resultatet av utskrifter, har gjort att detta filament hamnar på 9:e plats.


10- XYZ PLA

3.5

Antal röster: 406
SE PRIS OCH KÖP

XYZ tillverkar filament främst för sina egna 3D skrivare. XYZ filament kommer antingen med NFC eller utan NFC chip, som ett refill paket. Dessutom så kommer de i 600g spolar, vilket vi tycker är på tok för lite för pengarna. Därför är det heller inget vi rekommenderar, dock har vi med de på vår lista då varumärket är välkänt och att de även tillverkar 3D-skrivare.

Filamentet hamnnar på 10:e plats i vår topp-lista utifrån de lite sämre recensionerna, mängden man får, samt att det är dyrt jämfört med de övriga filament.

Bäst Filament för 3D skrivare - Jämförelse-tabell


Filament Egenskaper/Användningsområde Hållfasthet Flexibilitet Byggplatta C Utskrift C Svårighetsgrad
PLA Detaljer - PLA 2 1 - 180-220 1
ABS Detaljer - ABS 3 2 95-110 220-250 2
NYLON Detaljer - NYLON 5 3 70-90 245-275 5
PETG Detaljer - PETG 4 3 75-90 230-250 4
HIPS Detaljer - HIPS 3 1 90-100 225-245 3
Flex-PLA Detaljer - FLEX PLA 4 5 60-80 225-255 3
PVA Detaljer - PVA 2 1 50-65 190-210 4
TPU Detaljer - TPU 5 5 20-90 245-255 3
PC Detaljer - PC 3 2 90-120 260-280 3
ASA Detaljer - ASA 3 2 90-115 220-250 2Tänka på vid köp av Filament

Det finns en del saker att tänka på vid köp av Filament för 3D Skrivare.

3D Skrivaren i sig begränsar självklart vilka Filament man kan använda, men utöver själva 3D Skrivaren så handlar det främst om vad slutprodukten skall vara, hur den skall användas, och vart den skall användas.

Exempelvis så är PLA väldigt bra vid inomhus, för prototyper eller enklare utskrifter. ABS kan vara lämpligt vid utomhusbruk, för lite tåligare slutprodukter.

Funktionella 3D Utskrifter som skall utså stress bör använda ett tuffare material såsom PETG.

En annan sak man bör beakta är att hålla Filament-rullarna torra. Eftersom det är PLAST vi pratar om, så behöver man vara försiktig med hur man behandlar rullarna. Vissa materialtyper absorberar även fukt mycket lätt.

Läs på i vår stora guide "Vad är Filament". Där kan ni lära er allt om filament, vad det är, egenskaperna, och mycket mera.

Kvalitet på Filament är viktigt

3d material

Kvalitet på Filament spelar ytterst stor roll på vilken slutprodukt man uppnår.

Problem som uppstår vid dålig kvalitet kan vara allt från att Filament går sönder före användning, eller fastnar i 3D Skrivaren, till att 3D Utskriften blir bubblig, warpas eller deformeras på annat sätt.

Många tillverkare har specifikationer på sina Filament, vilket är bra att läsa på före köp. Man skall heller inte betala överpris för sina Filament, då vissa tillverkare tar enorma summor för Filament, och därmed blir det helt enkelt inte prisvärt.

Dyrt garanterar dessutom inte kvalitet.

Fina förpackningar och vackra lådor som filamenten kommer i garanterar heller inte kvalitet.

Bra färg-intensitet, hållbara temperatur-intervall, rent råmaterial är några av de viktigaste faktorerna för ett kvalitetsfilament.

Om de olika materialen

Eftersom det finns så många olika material till 3D Skrivare, så har vi på 3DGuide.se skapat en komplett guide om alla filament och dess egenskaper, tillsammans med användningsområden, egenskaper och information om just den specifika plasten.

Lär er allt om de olika materialen genom att läsa på i vårt avsnitt dedikerat enbart till filament-materialens egenskaper och specifikationer.

Vi har över 25st olika Filament som vi går igenom i detalj, perfekt för er som vill veta mer om materialen inför ert nästa 3D projekt.

Lär er allt i Material-Guiden.