Populära genvägar
Bäst 3D-Skrivare 2024 - Se vilken 3D-printer som är bäst att köpa.
Om 3D-Skrivare - Hur fungerar tekniken? Vad ska man tänka på? - Stor guide.
Vilket filament-märke ska man köpa? - Vi betygsätter tillverkarna!
Vilket filament-material ska man välja? - Stor materialguide.
  • Hem
  • >
  • Bäst Filament 2023


Bäst Filament för 3D skrivare 2023

3D Skrivare blir mer och mer populärt i Sverige. Men för att använda 3D skrivaren behövs råmaterial, dvs Filament.
Men vilket filament för 3D Skrivare är bäst?

Det är svårt att veta vilket filament-märke som är bäst bland alla dessa tillverkare och märken på marknaden idag.

Vi har samlat tester, recensioner och bäst-i-test omdömen om filament, och presenterar allt i topplistan nedan.

Topp-listan börjar med de 10 bästa PLA filamenten till 3D skrivare i Sverige 2023.

Vi jämför de bästa filamenten till 3D Skrivare så att ni enkelt kan köpa rätt.

Längre ner jämför vi och presenterar de vanligaste egenskaperna på filamenten och materialen i en tabell, där ni enkelt kan se svårighetsgraden för utskrivning av materialet samt lite andra specifikationer.

Därefter går vi igenom vad det är för skillnad på de olika Filamenten som finns för 3D Skrivare, eller vad man bör tänka på vid köp av Filament.

Vill du veta mer om filament?

Vad är Filament är vår guide för er som vill förstå vad råmaterialet till 3D-Skrivare är, hur det fungerar, hur filament används, och mycket mera. Vi rekommenderar att ni läser den här guiden om ni är nybörjare.


Egenskaper och detaljer om varje filament-material

Söker ni enbart efter detaljer om respektive filament såsom egenskaper, specifikationer, användningsområden med mera så har vi sammanställt allt i Material-Guiden. Där går vi igenom 25 olika typer av Filament för 3D Skrivare.


Senaste Nyheterna

BÄST I TEST: FILAMENT FÖR 3D SKRIVARE I SVERIGE - 2023

Nedan listar vi de topp 10 Bästa filamenten till 3D skrivare i Sverige under 2023.


1- STRONGHOLD PLA

4.7

Antal röster: 361
SE PRIS OCH KÖP

StrongHold filament för 3D skrivare hamnar på första plats i vår lista över de bästa filamenten för 3D skrivare.

StrongHold har fått mycket goda omdömen av både nybörjare såväl som professionella. Alla kan numera få bra resultat på sina projekt och 3D-utskrifter utan en massa speciella inställningar i programvaror m.m. StrongHolds filament är tillverkade i Europa, på rent råmaterial som är fritt från föroreningar, vilket bidrar till mycket goda resultat.

StrongHolds filament kommer dessutom med mycket goda specifikationer, med spolnings-teknik som gör det trasselfritt, goda vidhäftningsegenskaper, bra lagersammanhållning, mycket låg warp-faktor, för att nämna några av egenskaperna.

Dessutom så erbjuder StrongHold god support åt sina användare, vilket är ytterligare en faktor som många leverantörer av filament glömmer bort. Bland annat så erbjuder de en "satisfaction warranty" som man kan läsa om på deras hemsida.

Med bra kvalitet, mycket goda specifikationer, god support, attraktivt pris, och bra omdömen från kunder så är StrongHolds filament det vi rekommenderar främst till alla tillverkare.

StrongHold filament hamnar därmed på 1:a plats i vår lista över de bästa filamenten för 3D-skrivare 2023 tack vare omdömen, mycket goda specifikationer, och det attraktiva priset.


2- eSUN PLA/PLA+

4.3

Antal röster: 482
SE PRIS OCH KÖP

eSUN erbjuder kvalitetsfilament och har med sina ca 18 års erfarenhet i branschen varit med från början. Deras filament sortiment är ett av de bredaste på marknaden, med special-filament för varje ändamål. De använder mycket bra råmaterial utan föroreningar och har en noggrann process för tillverkning och kvalitets-säkring av sina produkter.

Deras goda egenskaper hos filamenten gör att det enkelt går att skriva ut snygga modeller utan en massa besvär, och deras specialfilament är något som många användare älskar då eSun har ett filament till varje ändamål.

eSUN PLA+ är utan tvekan deras mest populära produkt, och det beror delvis på att deras PLA+ är billigare än konkurrenternas PLA+.
eSUN filament är med på 2:a plats i vår topp 10 lista av de bästa filamenten för 3D skrivare 2023 med tanke på sina goda recensioner och omdömen från kunder runtom världen. Därför rekommenderar vi även eSUN till alla tillverkare, strax efter StrongHold som hamnat på första plats.

Filament från eSUN ger bra resultat och håller god kvalitet, samtidigt som det är prisvärt och enkelt att skriva ut med.


3- HATCHBOX PLA

4.2

Antal röster: 387
SE PRIS OCH KÖP

Hatchbox är en av de ledande tillverkarna inom Filament för 3D skrivare, och är speciellt populära i USA. De erbjuder filament som har en tolerans på 0.03mm, och deras tillverkning sker med bra råmaterial.

Deras pris är något högt för att vara filament, och vi anser inte att Hatchbox har följt trenden med mer pressade priser på grund av billigare tillverkningskostnader m.m. såsom resterande tillverkare har gjort. Detta filament är väldigt enkelt att använda, och Hatchbox lovar bland annat en warp-fri utskrift. Med sina många röster och omdömen så hamnar detta filament på 3:e plats.


4- RIGID.INK PLA

4.2

Antal röster: 98
SE PRIS OCH KÖP

Rigid.Ink tillhandahåller kvalitets filament av olika typer till 3D skrivare. Deras filament är gjorda på rent råmaterial, och Rigid.Ink lovar att det ska vara enkelt att skriva ut med dessa filament. Deras filament ska ha en diameter tolerans på 0.03mm. Rigid.Ink har fått mycket goda omdömen, men har ett lite vassare pris, och hamnar på 4:e plats.


5- VERBATIM PLA

4.2

Antal röster: 151
SE PRIS OCH KÖP

VERBATIM är ytterligare ett bra filament till 3D skrivare som kommer i många olika material och färgval. VERBATIM erbjuder rent råmaterial och en diameter-tolerans om 0.03mm. Kundernas omdömen och det lite vassare priset har gjort att detta hamnar på femte plats i vår lista över de bästa PLA filamenten för 3D skrivare.


6- SUNLU PLA

3.9

Antal röster: 277
SE PRIS OCH KÖP

SUNLU har sedan många år tillverkat filament till 3D-skrivare. Under en period var deras filament bland de de mer populära alternativen. Företaget är kinesiskt, och produktionen sker där.

Enligt SUNLU är deras filament gjort på bra och rent råmaterial som inte ska vara förorenade. Deras produkter ska även hålla bra specifikationer såsom en låg diametertolerans.

De erbjuder många olika filament, även om deras portfölj är mindre än vad man skulle önska sig som kund.

På senare år har tyvärr priserna stigit för deras filament, samtidigt som specifikationerna ej har förbättrats och följt utvecklingen/trenden i branschen.

SUNLU filament hamnar därmed på 6:a plats i vår lista över de bästa filamenten för 3D-skrivare 2023 utifrån kunders recensioner, omdömen och prislappen.


7- COLORFABB PLA

3.8

Antal röster: 52
SE PRIS OCH KÖP

COLORFABB är ett filament som kommer i ett brett utbud av olika material och färger till 3D skrivare.
Dock kostar deras filament en slant, och vi anser inte att det behöver kosta så mycket för att få tag på bra filament i dagsläget.

Deras filament kommer oftast i spolar på 750g. Med tanke på omdömen som kunder gett COLORFABB och med tanke på det vassare priset även här, så hamnar detta filament på 7:e plats i vår lista över de bästa filamenten till 3D skrivare.


8- 3D PRIMA PLA

3.8

Antal röster: 414
SE PRIS OCH KÖP

3D-PRIMA erbjuder filament i olika färger och material, med ganska bra diameter-tolerans och kvalitet.
För det mesta så går det att få hyggliga utskrifter med deras filament, såsom PrimaValue eller PrimaSelect, men ofta krävs det en hel del finjustering på inställningarna för 3D-skrivaren för att få till det.

De har även 3D Prima Basic, som är ett budget filament till förmånligt pris. Dock är kvaliteten och utskrifterna inget att skryta med enligt kunders egna omdömen och recensioner.

3D Prima själva skriver att Basic filamentet har återvunnet råmaterial, vilket ej är att rekommendera enligt oss.

3D PRIMA har lite sämre betyg från omdömen och kunder, men de har däremot billiga filament och hamnar därför på 8:e plats.


9- CLAS OHLSON PLA

3.6

Antal röster: 83
SE PRIS OCH KÖP

Clas Ohlson har liksom mycket annat även numera filament till 3D skrivare. Det finns inte särskilt mycket information om deras filament, mer än att det är till för att användas i 3D skrivare. Vid utskrift så fungerar det sådär, och man måste även här ställa in inställningarna till rätt värden för att få medelmåttiga resultat.

Deras filament är något billigare, men vi anser inte att det är värt pengarna och besväret för att till slut få medelmåttiga resultat. Kundernas egna omdömen, samt resultatet av utskrifter, har gjort att detta filament hamnar på 9:e plats.


10- XYZ PLA

3.5

Antal röster: 190
SE PRIS OCH KÖP

XYZ tillverkar filament främst för sina egna 3D skrivare. XYZ filament kommer antingen med NFC eller utan NFC chip, som ett refill paket. Dessutom så kommer de i 600g spolar, vilket vi tycker är på tok för lite för pengarna. Därför är det heller inget vi rekommenderar, dock har vi med de på vår lista då varumärket är välkänt och att de även tillverkar 3D-skrivare.

Filamentet hamnnar på 10:e plats i vår topp-lista utifrån de lite sämre recensionerna, mängden man får, samt att det är dyrt jämfört med de övriga filament.

Bäst Filament för 3D skrivare - Jämförelse-tabell


Filament Egenskaper/Användningsområde Hållfasthet Flexibilitet Byggplatta C Utskrift C Svårighetsgrad
PLA Detaljer - PLA 2 1 - 180-220 1
ABS Detaljer - ABS 3 2 95-110 220-250 2
NYLON Detaljer - NYLON 5 3 70-90 245-275 5
PETG Detaljer - PETG 4 3 75-90 230-250 4
HIPS Detaljer - HIPS 3 1 90-100 225-245 3
Flex-PLA Detaljer - FLEX PLA 4 5 60-80 225-255 3
PVA Detaljer - PVA 2 1 50-65 190-210 4
TPU Detaljer - TPU 5 5 20-90 245-255 3
PC Detaljer - PC 3 2 90-120 260-280 3
ASA Detaljer - ASA 3 2 90-115 220-250 2Tänka på vid köp av Filament

Det finns en del saker att tänka på vid köp av Filament för 3D Skrivare.

3D Skrivaren i sig begränsar självklart vilka Filament man kan använda, men utöver själva 3D Skrivaren så handlar det främst om vad slutprodukten skall vara, hur den skall användas, och vart den skall användas.

Exempelvis så är PLA väldigt bra vid inomhus, för prototyper eller enklare utskrifter. ABS kan vara lämpligt vid utomhusbruk, för lite tåligare slutprodukter.

Funktionella 3D Utskrifter som skall utså stress bör använda ett tuffare material såsom PETG.

En annan sak man bör beakta är att hålla Filament-rullarna torra. Eftersom det är PLAST vi pratar om, så behöver man vara försiktig med hur man behandlar rullarna. Vissa materialtyper absorberar även fukt mycket lätt.

Läs på i vår stora guide "Vad är Filament". Där kan ni lära er allt om filament, vad det är, egenskaperna, och mycket mera.

Kvalitet på Filament är viktigt

3d material

Kvalitet på Filament spelar ytterst stor roll på vilken slutprodukt man uppnår.

Problem som uppstår vid dålig kvalitet kan vara allt från att Filament går sönder före användning, eller fastnar i 3D Skrivaren, till att 3D Utskriften blir bubblig, warpas eller deformeras på annat sätt.

Många tillverkare har specifikationer på sina Filament, vilket är bra att läsa på före köp. Man skall heller inte betala överpris för sina Filament, då vissa tillverkare tar enorma summor för Filament, och därmed blir det helt enkelt inte prisvärt.

Dyrt garanterar dessutom inte kvalitet.

Fina förpackningar och vackra lådor som filamenten kommer i garanterar heller inte kvalitet.

Bra färg-intensitet, hållbara temperatur-intervall, rent råmaterial är några av de viktigaste faktorerna för ett kvalitetsfilament.

Om de olika materialen

Eftersom det finns så många olika material till 3D Skrivare, så har vi på 3DGuide.se skapat en komplett guide om alla filament och dess egenskaper, tillsammans med användningsområden, egenskaper och information om just den specifika plasten.

Lär er allt om de olika materialen genom att läsa på i vårt avsnitt dedikerat enbart till filament-materialens egenskaper och specifikationer.

Vi har över 25st olika Filament som vi går igenom i detalj, perfekt för er som vill veta mer om materialen inför ert nästa 3D projekt.

Lär er allt i Material-Guiden.