Populära genvägar
Bäst 3D-Skrivare 2024 - Se vilken 3D-printer som är bäst att köpa.
Om 3D-Skrivare - Hur fungerar tekniken? Vad ska man tänka på? - Stor guide.
Vilket filament-märke ska man köpa? - Vi betygsätter tillverkarna!
Vilket filament-material ska man välja? - Stor materialguide.
  • Hem
  • >
  • Bäst 3D Skrivare 2024


Bästa 3D skrivaren 2024

Bäst 3D-Skrivare 2024

Köp av 3D Skrivare blir alltmer populärt, men vilken 3D Skrivare är bäst?
Vi har under många år kontrollerat tester, recensioner och bäst-i-test omdömen om 3D skrivare, utvärderat 3D-Skrivarna själva, och därefter sammanställt allt i en enda topplista.

Kompetens, kunskap och data har byggts upp genom åren och bidragit till en pålitlig lista som ska göra det enkelt för alla som önskar en bra 3D-Skrivare.

Topplistan är uppdaterad 2024 för att vara så relevant som möjligt.

Våra topp-listor speglar verkligheten med riktiga kund-omdömen samlade från de största aktörerna och ehandels-butikerna, tillsammans med tester och recensioner om 3D-skrivaren, både nationellt såväl som internationellt. Vi utför alltid en egen provning av 3D-Skrivarna, samt tar i beaktande priserna på 3D-Skrivarna innan vi publicerar topplistan.

Vi börjar med en topp-lista över de 10 bästa 3D skrivarna i Sverige under 2024.

Det finns många olika 3D Skrivare på marknaden idag, därför finner ni även en tabell med över 50st 3D Skrivare längre ner, så att ni enkelt kan jämföra deras egenskaper mot varandra.

Genom att använda våra topplistor kan alla med gott samvete välja rätt 3D-skrivare, vare sig ni är företag, skola eller privatperson.

Läs på om 3D skrivare först

Läs på i vår kompletta guide om 3D skrivare för att bland annat förstå tekniken, hur 3D-printers fungerar, vilka förkunskaper som behövs, vad de olika stegen är vid en 3D utskrift, och mycket mer.


Längre ner på denna sida kan ni även läsa en sammanfattning av guiden som vi rekommenderat ovan.

Vi går även igenom vad ni bör tänka på vid köp av en 3D Skrivare, och vanliga frågor som exempelvis vad det är för skillnad på en dyr v.s. billig.


Vilket filament-märke är bäst?

Kundrecensioner och omdömen visar tydligt vilket filament de föredrar mest till 3D-Skrivare.
Se vilka filament som är bäst: Bäst-i-test - Filament

Senaste Nyheterna


BÄST I TEST: 3D SKRIVARE I SVERIGE - 2024

Nedan listar vi de topp 10 Bästa 3D skrivarna i Sverige under 2024 utifrån kunders egna omdömen.


1- CREALITY CR-10 SE

4.4

Antal röster: 128
SE PRIS OCH KÖP 1- CREALITY CR-10 SE

Creality CR-10 SE är en 3D-Skrivare som vi har blivit mycket förtjusta i. 3D-Skrivaren är en av de trevligaste, mest robusta samt användarvänliga 3D-skrivarna vi har provat här på 3DGuide.se.

Denna 3D-Skrivare är den senaste modellen från Creality och har många uppdateringar och finesser från modellen som vann bäst i test 2023 (Creality CR-10 Smart Pro).

Maskinen har en byggvolym på hela 22x22x26 cm, flertalet uppgraderingar, uppvärmd byggplatta, paus/resume, direkt extrudering, och mycket mer. Man får mycket för pengarna vilket gör maskinen prisvärd. Den är enkel att montera ihop vid leverans, och vi vet att det finns många bra guider på hur man finjusterar maskinen för sina ändamål.

De bästa uppgraderingarna och modifikationerna är redan inkluderade och förinstallerade. Det gör denna 3D-Skrivare mycket omtyckt av både experter och nybörjare. Man slipper lägga onödig tid på uppgraderingar eller modifikationer, och man behöver inte ha expertkunskap om hur en 3D-skrivare är uppbyggd eller fungerar längre.

Exempelvis så har den tystgående fläktar och stegmotorer till skillnad från CR-10S Pro V2, och har även bältes-spännare för remmarna. Diagonala profiler håller chassit på plats och en flexibel byggyta som är magnetisk är också mycket bra uppgradering.

Nyhet är att denna maskin har Direct-drive extrudering vilket många har efterfrågat. För er som ej vet så medför detta bättre kontroll och flöde av filament in till munstycket.

En annan nyhet är det Creality kallar för hands-free nivellering, vilket enligt våra tester verkar vara en vanlig CR Touch ihop med en så kallad töjningssensor. Varje gång maskinen slås på utför den en automatisk nivåreglering.

Wifi stöd och därmed trådlös 3D-utskrift är numera fullt möjligt med Creality CR-10 SE.

Den uppvärmda byggytan gör det enkelt att skriva ut alla sorters material samtidigt som man får utomordentligt fäste mot byggytan. Det som vi kan tycka saknas här är en inhägnad för att skriva ut med exempelvis ABS filament. Men, det går att skriva ut en egen inhägnad om man söker lite på nätet, eller köpa till separat om man önskar.

Utskrifts-hastigheten är ökad rejält från tidigare versioner (från 180mm/s till 600mm/s). Vi vill betona att det inte innebär att ni faktiskt kan skriva ut i dessa höga hastigheter, det blir alltid andra problem som man måste anpassa och justera. Däremot vet vi att man kan uppnå 200-400mm/s om man utför vissa uppgraderingar och justeringar.
Möjligheten till 600mm/s är dock bra, eftersom detta är en flaskhals i 3D-printing världen där vi ser tillverkare alltmer kommer med innovativa lösningar för att öka hastigheten på 3D-Skrivarna.

Webbkamera och andra tillbehör finns att köpa till, precis som de flesta 3D-Skrivarna från Creality.

Appen som kopplas mot maskinen är det enda klagomålet vi har, återigen. Under testets gång har vi märkt flera uppdateringar av appen och det verkar som att Creality jobbar på den fronten intensivt, vilket vi tycker är bra.

Creality CR-10 SE hamnar på klar 1:a plats i vår lista över de bästa 3D skrivarna 2024.


2- BAMBU LAB X1 CARBON

4.2

Antal röster: 78
SE PRIS OCH KÖP 2- BAMBU LAB X1 CARBON

Bambu Lab X1 Carbon är på senare år en alltmer populär 3D-Skrivare som förfinats och blivit bättre och bättre med diverse uppgraderingar från tillverkaren.

För två år sedan var det få som hade hört talas om Bambu Labs, men denna 3D-printer har numera tagit marknaden med storm och är väldigt sofistikerad med sitt automatiska filamentmatnings-system.

Omdömen och recensioner samt experter globalt anser denna maskin som en av de bättre på marknaden idag. Jämför man med Crealitys maskiner som är lite lägre i prisklassen så slår denna maskin de genom att prestanda och pålitlighet är högre hos Bambu Labs.

Med detta menar vi att Bambu Labs X1 Carbon inte kräver en massa justeringar, tillval, modifieringar för att fungera smärtfritt under många 3D-utskrifter. Utan denna maskin är färdig att användas!

Utskriftskvaliten är fantastisk och lika pålitlig varje gång vi provar. Vi behövde inte ställa om byggplattan och justera / nivellera grejerna flera gånger som många andra maskiner, utan här var det bara att skriva ut.

Bambu Lab X1 Carbon kommer med AMS systemet som är Bambu Labs Automatic Material System. Detta system hanterar filament automatiskt och har genom åren blivit väldigt sofistikerad. Bland annat är AMS Lufttät, har en buffert, kommer med fuktsensor, och har 2-stegs utmatning.

3D-Skrivaren har en så kallad instängd kammare vilket möjliggör utskrift av ABS och andra plaster som kan emittera gaser och gifter. Denna maskin har löst det med filter (även HEPA-filter) som ventilerar utrymmet/kammaren under utskrift.

Tänk dock på att alla filament-spolar ej får plats i AMS, dubbelkolla därför tillverkarnas spolar.

Bambu Lab X1 Carbon har vidare automatisk, dubbel nivåreglering och utjämning så att man får bra utskrifter varje gång.

Byggvolymen är på hela 256 x 256 x 256 (mm) vilket är mer än nog för avancerade byggen. Man behöver sällan mer byggvolym än detta.

Dessutom går det fort att komma igång efter leverans med en användarvänlig instruktion.

Då prisklassen är en variabel vi utvärderar när vi sammanställer topplistorna, så har vi även här tagit med det i beaktande. Detta medförde att denna 3D-Skrivare hamnar på andra plats. Bambu Lab X1 Carbon är sammanfattningsvis en mycket omtyckt 3D-Skrivare med enormt stöd globalt i 3D-entusiasters communitys.

Denna maskin är perfekt för nybörjare såväl som professionella, och ger pålitliga och bra 3D-utskrifter.

Bambu Lab X1 Carbon hamnar på 2:a plats i vår lista över de bästa 3D skrivarna 2024.




3- CREALITY ENDER-3 V3 SE

4.2

Antal röster: 84
SE PRIS OCH KÖP 3- CREALITY ENDER-3 V3 SE

CREALITY ENDER-3 V3 SE är en senare version av 3D-Skrivare från välkända Creality! Denna 3D-skrivare är den billigaste vi har i vår topplista och kommer förinstallerad med enkla modifikationer som krävs för att få bra 3D-utskrifter.

Vi anser att prisklassen är rätt satt då denna maskin riktar in sig på entusiaster och hobbyister med en lite snävare budget. Det är helt klart en bra maskin och vi har lyckats skriva ut flera bra modeller med den utan bekymmer. Vi vill däremot tillägga att man behöver ställa in en del saker själv, men det anser vi inte vara en nackdel om man är hobbyist. Tvärtom så lär man sig väldigt mycket genom dessa steg.

Det finns en enorm community för Crealitys maskiner och där finns många guider och tips på uppgraderingar till denna 3D-skrivare också.

3D-Skrivaren kommer med sprite extruder vilket är en form av direct-drive extrudering av material till plattan. Genom att skippa bowden så kan man få lite mer kontroll på flödet och filamenten till byggplattan, vilket egentligen bara är positivt. Vi ser att Creality alltmer går ifrån Bowden-tekniken.

Utskriftsvolymen är på 220x220x250mm vilket är att anse ganska stort.

Med denna 3D-printer skriver ni enkelt ut PLA, PETG och de vanligaste materialen. Lite mer avancerade material kräver lite mer finess och går att få till utan problem, dock får man spendera lite tid på att lära sig och öka sina kunskaper inom 3D-printing.

Vi rekommenderar denna 3D-skrivare till nybörjare och teknikintresserade, som har tid att spendera på modifieringar, uppgraderingar m.m.

Om ni däremot är ett institut, skola eller person med mindre tid för dessa modifieringar så rekommenderar vi de andra maskinerna i vår topplista.

Creality Ender-3 V3 SE hamnar på 3:e plats i vår lista över de bästa 3D-skrivarna 2024.



4- CREALITY 3D ENDER 3 S1 PRO

4.1

Antal röster: 1,427
SE PRIS OCH KÖP 4- CREALITY 3D ENDER 3 S1 Pro

Creality 3D Ender 3 S1 Pro är en mycket populär och omtyckt 3D skrivare. Omdömen och betyg talar för sig självt! Det är en bra 3D-printer som 3D-entusiaster inte kan undgå att tycka om, med dess låga pris, användbarhet, och förvånandsvärda utskriftskvalitet.

3D-Skrivaren hamnade föregående år på andra plats i vår utvärdering, men då det tillkommit nya varianter och kraven från kunder ändrats på senare tid till att önska mer robusta och pålitliga maskiner snarare än gör-det-själv maskiner så hamnar denna i år längre ner i topplistan.

Föregångaren Ender 3 och Ender 3 Pro var favoriter globalt, och nu har Creality uppgraderat de modellerna och lagt till den här modellen med ytterligare finesser och funktioner.

Många har efterfrågat en direkt extrudering på Ender maskinerna, och nu har äntligen Creality utvecklat en dubbelväxlad automatisk direct-extruder som finns på Ender 3 S1 Pro.

Dessutom klarar Ender 3 S1 Pro högre temperaturer, vilket öppnar för en rad fler material såsom specialfilament och annat.

Moderkortet är uppgraderat och mer tystgående än föregångarna, även om vi tycker det fortfarande låter något högt. Dock är det inget som skulle förhindra ett köp enligt oss.

3D-Skrivaren kommer även med automatisk nivåreglering, Puse/Resume av 3D-utskrifter, touch skärm för alla inställningar.

Dessutom går det fort att montera ihop maskinen vid leverans, med enkla manualer att följa, samt att det finns många videos att följa på internet.

Ender 3 S1 Pro är en mycket prisvärd 3D-skrivare, men vi vill framförallt även poängtera att det finns en enorm community globalt som tacklar alla möjliga use-cases. Det finns gott om guider och moddar vilket är ett stort plus för denna maskin.

Denna maskin är perfekt för nybörjare såväl som professionella, och ger förvånandsvärt bra resultat.

Creality Ender 3 S1 Pro hamnar på 4:a plats i vår lista över de bästa 3D skrivarna 2024.



5- FLASHFORGE ADVENTURER 5M PRO

4.1

Antal röster: 84
SE PRIS OCH KÖP 5- Flashforge Adventurer 5M PRO

Flashforge Adventurer 5M PRO är en av de bättre och färdigmonterade 3D skrivarna på marknaden som klarar både PLA och ABS plast. Denna maskin kan i princip vem som helst komma igång med på ett par minuter, och är perfekt för alla som vill experimentera med 3D utskrifter utan att lägga massor med tid på själva maskinen och dess inställningar.

Flashforge Adventurer 5M PRO ersätter tidigare varianterna Adventurer 3 och 4 från vår topplista 2023. Adventurer 3 hamnade även den högt upp på vår topplista under föregående år då vi var mycket nöjda med maskinen. Vi kan säga att denna efterträdare fyller skorna lika väl som föregångaren.

3D-Skrivaren ger fina och detaljrika utskrifter utan massa krångliga inställningar, och har en robust och pålitlig prestanda.

Byggovlymen är på 220mm X 220mm X 220mm vilket är mer än nog anser vi.

Då Adventurer 5M PRO har en inhägnad så kan man enkelt skriva ut ABS plaster som släpper ut farliga VOC och andra gaser utan problem. HEPA filter och bra ventilation ser till att det försvinner från maskinen. Dock får man leda ut det från rummet självmant så klart.

Syster-maskinen till denna heter Flashforge Adventurer 5M och har inte inhägnad och klarar därmed inte av ABS material m.m. Vi anser att prisskillnaden mellan dessa maskiner är värd det för att få en bättre maskin som klarar fler material.

Denna 3D skrivare har bland annat en bra byggvolym, inbyggd kamera, användarvänligt gränssnitt, uppvärmd byggplatta, fullt inkapslad, klarar mängder av olika material, och har en bra noggrannhet. Det finns redan en hel del bra tips och kunskap för denna maskin på nätet.

Det som är värt att nämna är att tredje-parts filament behöver vara placerat på rätt sätt för att det ska gå smidigt att mata maskinen med plasten, vilket inte framgår i manualen.

Hade prisklassen varit lägre hade maskinen hamnat bland topp 3 i vår lista.

Flashforge Adventurer 5M PRO hamnar på 5:e plats över de bästa 3D-skrivarna i Sverige 2024 tack vare god prestanda och bra kvalitet!



6- FLASHFORGE CREATOR 4-A HT

4.3

Antal röster: 48
SE PRIS OCH KÖP 6- FLASHFORGE CREATOR 4-A HT

FLASHFORGE CREATOR 4-A HT är en top-end skrivare som är designad för prototyputveckling och företag främst, men även för skolor och institut. Prislappen gör att man ser tydligt att privatpersoner inte kommer handla in denna maskin i större skala.

Detta är en av de bästa maskinerna på topplistan och här får man verkligen vad man betalar för. Utskrifterna är väldigt fina och detaljrika. Däremot anser vi att prestandan inte rättfärdigar prislappen som är mer än dubbelt så högt som övriga maskiner i topplistan.

Vi har med denna maskin då vi fått önskemål att ta med den i en recension av flera entusiaster. Prestandan är oklanderlig och maskinen kommer färdig att användas efter en enkel setup.

Byggvolym på hela 400mm x 350mm x 500mm gör den lämplig för större prototyper eller modeller. Dubbla extruders gör att man kan skapa komplexa byggen med stödmaterial. Byggkammaren är även uppvärmd (förväxla ej med byggplatta) vilket gör att 3D-utskrifterna inte ändrar form under långa komplexa byggen.

Dessa implementationer från Flashforge gör att man enkelt kan använda ABS, PETG, PC, HIPS, PVA och andra material.

HEPA filter gör att luften rensas från skadliga emissioner innan den lämnar kammaren.

Då maskinens prislapp är högt så rekommenderar vi den enbart i dagsläget till företag och institut som önskar bra utskrifter för exempelvis prototyping eller där utseendet är viktigt såsom utställningar och modeller till arkitekter och liknande.

FLASHFORGE CREATOR 4-A HT hamnar på 6:e plats över de bästa 3D-skrivarna i Sverige 2024.



7- ULTIMAKER S3

4.0

Antal röster: 192
SE PRIS OCH KÖP 3- Ultimaker S3

Ultimaker S3 är en populär 3D skrivare bland företag och institut, och det är mestadels dessa som är målgruppen för Ultimakers 3D-skrivare. Maskinen är en professionell maskin då prislappen samt specifikationerna för maskinen överträffar de flesta 3D-skrivare i branschen. Uppvärmd byggplatta, hygglig byggvolym, inhägnad, dubbla extruders, mycket hög noggrannhet, Auto-leveling och mera är bara några av funktionerna för Ultimaker S3.

Denna maskin skriver enbart ut i storleken 2.85mm, vilket blir en nackdel i dagens värld då 1.75mm börjar bli bransch-standard, och öppnar möjligheter till fler materialval.

Ultimaker har även sitt egna filament som de säljer, special-anpassat för just deras maskiner. Dock kan vi säga att andra märken också fungerar bra.

På senare tid har prislappen sjunkit något jämfört med föregående åren, men är fortfarande högt för privatpersoner. Vi rekommenderar denna 3D-skrivare till företag, institut eller liknande, vare sig man behöver skriva ut kontinuerligt i produktionsmiljö, eller för att tilhandahålla sina anställda något kul och innovativt på kontoret. Det finns bra med support för 3D-skrivaren, och det är lätt att hitta reservdelar och kunskap på nätet.

Då många konkurrerande maskiner kommit på senare år och är likvärdiga i prestanda och pålitlighet men till lägre prisklass så har vi valt att placera Ultimaker längre ner på vår topplista.

Ultimaker S3 hamnar på 7:e plats i vår lista över de bästa 3D-skrivarna 2024.



8- PRUSA i3 MK3S+

4.3

Antal röster: 458
SE PRIS OCH KÖP 8- Prusa i3 MK3S+

Prusa i3 MK3S+ är en populär 3D-skrivare som utvecklats av Joseph Prusa, en populär figur inom 3D-printing sfären. Denna 3D-skrivare är väl genomtänkt, och har uppgraderats från föregående 3D-skrivare från Prusa för att slippa många av problemen som upptäcktes då. Värt att nämna är att föregångaren var en prisbelönt 3D-skrivare, och även den var mycket bra.

Med en hygglig byggvolym, och många specialfunktioner såsom Paus, magnetisk byggplatta, automatisk nivåreglering / bed leveling är den helt genomsnittsnivå med andra populära 3D-skrivare.

Men denna 3D-printer har även E3D Hotend, vilket gör att E3D munstycken passar. Bondtech extruder, automatisk filament-installering, tysta motorer, och PrusaSlicer programmet så börjar den utmana de bästa 3D-skrivarna på marknaden.

Maskinen är prissatt på omkring 10000 SEK beroende på kit och specifikationer man väljer till. Denna 3D-skrivare hamnar på 6:e plats då vi anser att man kan få mer för pengarna om man köper från andra varumärken av 3D-Printers. Reservdelar, tillbehör m.m. finns ej i samma utsträckning från tredjeparts butiker, utan Prusa har valt att sälja det främst via sin egna e-butik och ett fåtal återförsäljare. Detta försvårar självklart underhåll och ändrar även prislappen vid drift och total livslängd för maskinen.

Prusa i3 MK3S+ hamnar på 8:e plats över de bästa 3D-skrivarna i Sverige 2024.



9- ULTIMAKER 2+

3.9

Antal röster: 57
SE PRIS OCH KÖP 9- Ultimaker 2+

Ultimaker 2+ är ytterligare en skrivare från företaget Ultimaker i Nederländerna i den övre klassen av 3D-Skrivare. Många företag och institut väljer just en Ultimaker då det är en pålitlig maskin som skriver ut i bra kvalitet med ett användarvänligt handhavande.

Denna 3D-printer har stöd för PLA såväl som ABS och andra material tack vare uppvärmd plattform och inkapslad design. Byggvolymen är också bra, och önskar man lite större volym så kan man köpa den så kallade 2+ Extended som är något högre.

Till skillnad från Ultimaker 3, så har denna ej dubbla munstycken och därmed ej stöd för supportmaterial och komplexa 3D-utskrifter.

Ultimaker 2+ hamnar på 9:e plats, och rekommenderas för mindre företag och institut som önskar en professionell 3D-skrivare.



10- ZORTRAX M200

3.8

Antal röster: 169
SE PRIS OCH KÖP 10- Zortrax M200

Zortrax M200 Plus är en bra 3D skrivare som är ideal för hemmabruk och kontor, om man vill ha något enklare och lättare att använda.

Maskinen har en ganska saftig prislapp på ca 25,000 SEK, vilket gör den till en relativt påkostad investering för den hobbyintresserade, dock kanske kontor och företag har lättare att investera inom dessa pris-ramar.

3D-skrivaren har en uppvärmd plattform och bra byggvolym, vilket gör det enkelt att skapa nya spännande 3D utskrifter. Med den uppvärmda byggplattan kommer möjligheter med Filament material som ABS. Dock har den tyvärr inte dual extruder.

Dessutom så krävs det att man använder Zortrax egna filament för 3D utskrifter, även om det finns stöd för tredje parts filament enligt anvisningar på nätet. Dock har rapporter kommit in om att tredje parts filament tenderar att inte prestera så bra i maskinen, eftersom hårdvaran i detta fall är gjort för att printa deras egna Filament som har en annan komposition än de flesta tredjeparts filament.

Utöver ovan nämnda punkter så är det en bra maskin, som presterar bra för den som inte har problem med att inhandla alla produkter och material från samma leverantör.
Zortrax M200 Plus kommer på 10:e plats i topplistan.


Bästa 3D Skrivarna 2024 Tabell


Nedan presenterar vi en lista på över 50 olika 3D-skrivare och deras specifikationer. Ni kan enkelt jämföra de mot varandra för att hitta den som är rätt för er.

3D SkrivareFilament TypFilament StorlekBygg dimensionLagertjocklek, UpplösningUppvärmd byggplatta
Airwolf 3D AW3D HD PLA/ABS/Övriga plaster1.75305 × 203 × 2410.04Ja
C2 Robo 3DPLA/Övriga plaster1.75127 × 127 × 1520.02Nej
Creality CR-10S PLA, ABS1.75300 × 300 × 4000.1Ja
Creality 3D Ender 3 PLA1.75220 × 220 × 2500.1Nej
Dremel 3D Idea Builder 3D20PLA1.75230 × 150 × 1400.1Nej
Dremel 3D Idea Builder 3D40PLA1.75255 × 155 × 1700.1Nej
Dremel DigiLab 3D45 3D Printer PLA/ABS/Övriga plaster1.75254 × 152 × 1700.05Ja
FlashForge Creator Pro PLA/ABS1.75270 × 145 × 1500.1Ja
FlashForge DreamerPLA/ABS1.75230 × 150 × 1400.1Nej
FlashForge FinderPLA1.75140 × 140 × 1400.05Nej
Geeetech Giantarm D200PLA/ABS/Övriga plaster1.75300 × 180 × 1800.05Ja
JGAURORA A-3 Prusa i3 (Kit)PLA/ABS/Övriga plaster1.75200 × 200 × 1800.1Ja
Leapfrog Creatr PLA, ABS1.75230 × 270 × 2000.05Ja
LulzBot MiniPLA/ABS/Övriga plaster2.85152 × 152 × 1580.05Ja
M3D The Micro PLA1.75109 × 113 × 1160.05Nej
Makerbot Replicator +PLA1.75295 x 195 x 1750.1Nej
Makerbot Replicator 2X ABS1.75246 × 152 × 1550.1Ja
Makerbot Replicator MiniPLA1.75126 x 126x 1010.1Nej
MakerGear M Series M2 3DPLA/ABS/Övriga plaster1.75203 × 254 × 2030.1Ja
Monoprice Maker Select PLA/ABS/Övriga plaster1.75200 × 200 × 1800.1Ja
Monoprice Maker Select PlusPLA/ABS/Övriga plaster1.75200 × 200 × 1800.1Ja
Monoprice Maker Select UltimatePLA/ABS/Övriga plaster1.75200 × 200 × 1750.2Ja
R1 +Plus 3D Printer Robo 3DPLA, ABS1.75254 × 228.6 × 2030.1Ja
Robox CELPLA/ABS1.75210 × 150 × 1000.02Ja
Sindoh 3DWOX DP200PLA/ABS1.75210 × 200 × 1950.05Ja
Sindoh 3DWOX DP201PLA1.75210 × 200 × 1890.05Nej
TarantulaTEVOPLA/ABS/Övriga plaster1.75200 × 200 × 2000.05Ja
TAZ 6 LulzBotPLA/ABS/Övriga plaster2.85280 × 280 × 2500.05Ja
Tiertime UP BOXPLA/ABS1.75255 × 205 × 2050.1Ja
Tiertime UP mini TiertimePLA/ABS1.75120 × 120 × 1200.2Nej
Ultimaker 2 Extended+PLA/ABS/Övriga plaster2.85223 × 223 × 3050.02Ja
Ultimaker 2+PLA/ABS/Övriga plaster2.85223 × 223 × 2050.02Ja
Ultimaker 3 ExtendedPLA/ABS/Övriga plaster2.85210 × 210 × 2000.02Ja
Wanhao Duplicator D5S PLA2.85295 × 195 × 5750.02Nej
Wanhao Duplicator i3PLA/ABS1.75200 × 200 × 1800.1Ja
Wanhao Duplicator i3 PlusPLA/ABS1.75200 × 200 × 1800.1Ja
Wanhao Duplicator i3 MiniPLA1.75120 × 130 × 1000.1Nej
XYZPrinting Da Vinci 1.0ABS1.75200 × 200 × 2000.1Ja
XYZPrinting Da Vinci 1.0 AiO PLA, ABS1.75200 × 200 × 1900.1Ja
XYZPrinting Da Vinci 1.0 ProPLA/ABS/Övriga plaster1.75200 × 200 × 2000.1Nej
XYZPrinting Da Vinci 1.0 Pro 3-in-1PLA/ABS/Övriga plaster1.75200 × 200 × 1900.1Ja
XYZPrinting Da Vinci 1.1 PlusPLA, ABS1.75200 × 200 × 2000.1Ja
XYZPrinting Da Vinci 2.0 DuoABS1.75150 × 200 × 2000.1Ja
XYZPrinting Da Vinci Jr. 1.0PLA1.75150 × 150 × 1500.1Nej
XYZPrinting Da Vinci Jr. 1.0 ProPLA1.75150 × 150 × 1500.02Nej
XYZPrinting Da Vinci Jr. 1.0wPLA1.75150 × 150 × 1500.1Nej
XYZPrinting Da Vinci MiniPLA1.75150 × 150 × 1500.1Nej
XYZPrinting Da Vinci miniMakerPLA1.75150 × 150 × 1500.1Nej
Zortrax M200 PLA/ABS/Övriga plaster1.75200 × 200 × 1800.09Ja

Dyr v.s. billig 3D Skrivare

Pris på 3D Skrivare varierar, men vad är skillnaderna då?
Under de senaste åren har priserna sjunkit rejält på 3D Skrivare, samtidigt har även tekniken förbättrats. De billigaste 3D Skrivarna kommer oftast i byggsatser, och kan kosta ca 2500 kronor och uppåt. Dessa typer av 3D Skrivare i byggsatser kräver dock mer från köparen än kompletta 3D Skrivare. Exempelvis behövs en del dator-vana, el-vana, och allmän-kunskap inom CNC teknik.

Kompletta 3D Skrivare börjar på ca 4000 kronor och är oftast redo att användas direkt efter montering, som ofta kommer med en användarvänlig manual. Dessa typer av 3D Skrivare är generellt att föredra om man har budget för det.
Det finns även dyrare kompletta 3D Skrivare som kostar ca 20,000 kronor och uppåt, som oftast är mer lämpliga för företag och organisationer.


Prisskillnader på 3D skrivare

3D skrivare kommer i många olika prisklasser. Förr så var det enorma skillnader på vad man fick för pengarna, men idag har priserna sjunkit, och därmed möjligheterna ökat tillsammans med egenskaperna. Nu kan man få mycket för pengarna, även om det finns vissa varumärken som vidbehåller pris-skillnaden som ett marknads-knep.

Nedan är några av de vanligaste skillnaderna på 3D skrivare vad gäller priset:

  • Storlek på utskriften

    Volymen som kan byggas, dvs storleken på utskriften, har stor påverkan på priset.


  • Filament / Råmaterial som kan användas

    Råmaterialet ställer krav på 3D skrivare, och på sätt påverkas priset. Exempel kan vara om byggplattan skall kunna värmas upp eller ej, vilket är krav för ABS Filament.


  • Hastighet, Precision

    Hur snabbt skrivaren printar mäts oftast i mm/s om det rör sig om FFF/FDM skrivare och påverkar priset. Noggrannhet, dvs detaljnivå påverkar också priset.


  • Säkerhet

    Vissa skrivare har högre säkerhetsnivå än andra, speciellt när vi talar om 3D Skrivare som har uppvärmd platta och eventuellt kan behöva inkapslad bygg-area pga ohälsosamma och illaluktande ångor, vilket resulterar i ett högre pris.


  • Programvara

    Programvaror brukar ingå vid köp av kompletta 3D skrivare, men i vissa fall kan man behöva köpa programvara separat, vilket kan kosta en del och vara värt att kolla upp i förhand.

De viktigaste specifikationerna

3D Skrivare har en del viktiga specifikationer man bör tänka på vid köp, nedan listar vi de som vi anser är viktigast:

  • Dubbla munstycken

    Dubbla munstycken används av 3D skrivare då man vill skriva ut med fler än 1 filament samtidigt, exempelvis om man vill ha support-material till en komplex konstruktion.

  • Uppvärmd byggplatta

    3D printers använder en så kallad uppvärmd bädd, eller byggplatta, för att värma upp underlaget så att materialet inte kyls för snabbt, eller inte orsakar vidhäftningsproblem. ABS filament är ett bra exempel på material som kräver en uppvärmd byggplatta.

  • Upplösning / Resolution

    3D printers har en viss precision i positioneringen, och den noggrannheten kan mätas i form av Upplösning eller även kallat resolution. Det är viktigt att denna är relativt låg (för en hög noggrannhet).

  • Byggvolym

    Olika 3D printers har olika byggvolymer. Volymen avgör hur stora objekt du kan skriva ut. En stor volym är självklart att föredra, men ej avgörande för kvalitet.

CAD Program för 3D Skrivare

Dessa skrivare använder programvara för att fungera. Programvaran kan delas upp i två delar, första delen är konstruktions-programmet som oftast är en form av CAD-program, för att designa / skapa 3D modellen.

Sedan finns även den andra delen, som består av slicer programmet som används för att konvertera konstruktionen (3D modellen) till koder som kan tolkas av er specifika 3D skrivare.

Många skrivare har medföljande program för bägge, ofta även integrerade ihop till ett och samma program. Dessvärre kan dessa program som är gratis även vara ganska begränsade (dock finns det även väldigt bra gratis-program).

Man bör rimligtvis kolla upp vilket program man skulle vilja använda, och anskaffa sig detta för att få bästa resultat. Många program som finns att hämta i dagsläget har även för-inställda profiler för de vanligaste 3D skrivarna på marknaden, vilket gör jobbet ganska lätt.

Material / Filament

Filament är materialet som används för att 3D skrivare ska kunna skapa modellen. Materialet kommer i olika typer, såsom ABS plast, PLA plast, PETG plast eller HIPS, för att nämna några.

Det finns även andra plaster som har modifikationer av andra ämnen, såsom koppar, metall, järn, aluminium, glas, keramik eller trä.

Vilket material ni önskar skriva ut med avgör även vilken 3D skrivare ni bör välja.

Läs på om materialen och vad filament är

Läs på i vår stora material-lista för 3D skrivare för att se egenskaperna om alla materialen / filamenten som finns för 3D Skrivare.

Ni kan även läsa på om Vad filament är för att bättre förstå hur det hela fungerar med råmaterial till 3D skrivare.

3D Skrivare med kammare / inhängnad

3D skrivare med egen kammare är bra om man vill skriva ut med material såsom ABS, som kan skapa illaluktande odörer / gaser som inte är särskilt bra att andas in.

Med en inhängnad, eller kammare, så skyddas ni från de farliga gaserna. Att tillägga är att vissa av dessa skrivare kräver ventilations-anslutning, medans andra har ett filter som filterar lukterna.

Uppkopplings-egenskaper

3D Skrivare har numera WiFi som en standard uppkoppling mot datorn/PC på kontoret eller hemmet. Detta medför att man kan printa modeller på distans, batch, eller övervaka webb-kameran som är inbyggd i skrivaren för att se så inget går fel.

Dessa egenskaper blir alltmer viktiga i dagens värld, då vi lever i en uppkopplad miljö, med moln-lagring och WiFi som standarder numera.
Om detta är ett krav för er, så är det värt att kolla upp möjligheterna för er maskin på förhand, för att säkerställa att den lever upp till era förväntningar.

Organisationer och institut

3D Skrivare blir även allt vanligare i organisationer. Allt fler skolor och institut börjar erbjuda 3D printing för sina elever eller kollegor.

Vi rekommenderar en skrivare som klarar av de flesta olika plaster och material för organisationer, och kan även hjälpa till att bistå med kunskap och information i de fall det behövs. Dessa typer av skrivare är oftast fördelaktiga då slutprodukterna varierar mer i organisationer jämfört med privatpersoner.

Hyra en 3D Skrivare

3D Skrivare går att hyras på vissa orter, av de som önskar prova på innan de bestämmer sig för att köpa en. Eller så kanske ni bara ska skriva ut ett par enstaka modeller, och behöver bara skrivaren ett par dagar.

I dagsläget finns inte många som erbjuder uthyrning av 3D skrivare, men det går trots allt att göra det i vissa enstaka orter, genom sidor som Hygglo, eller Wematter.

Är det svårt att hitta en 3D skrivare för uthyrning så kan man även beställa 3D utskrifter på diverse företag som erbjuder detta, för både privatpersoner såväl som företag.

Även bibliotek är ett tips för er som vill prova på 3D-printing, då det börjar bli mer populärt att biblioteken tar in dessa skrivare för provning av allmänheten.

3D Skrivare i byggsats

Det kan vara bra att köpa en sådan här ifall man vill lära sig allt om 3D skrivare, eller vill ha full kontroll på alla variabler, och finjustera varenda egenskap före en 3D utskrift.

Detta kräver dock en hel del datorvana, och även förståelse över hur CNC och 3D skrivare i praktiken fungerar. Det kommer kräva en del timmar till att förstå hur man bör gå vidare för att få bästa resultatet med 3D skrivare som kommer i byggsatser.

Det positiva är att det finns många guider, videor, forums-inlägg, m.m. som hjälper en att komma igång snabbt.

3D Skrivaren som är bäst då...

filament 3d skrivare

Vilken 3D Skrivare som är bäst lämpad för dig, eller vilken 3D Skrivare man ska välja beror på vilken slutprodukt man eftersträvar.

Man bör ha en viss allmän kunskap om 3D Skrivare före köp och användning. Allt kan du lära dig direkt här på 3DGuide.se med några minuters läsning.

Professionella 3D Skrivare som klarar av det mesta kostar ca 25,000 kronor och uppåt, och är lämpligt om man behöver skriva ut ganska mycket, medans 3D Skrivare mellan 3,000 - 25,000 kronor oftast är mer lämpade för privatpersoner, och mindre organisationer beroende på behov.

Vi har kontrollerat tester, recensioner, omdömen på internet och sammanställt allt i en enda topplista utefter de vanligaste kriterierna för en 3D-skrivare.

Köpa 3D Skrivare - Att tänka på

Vad behöver man tänka på vid köp av en 3D Skrivare? Svaret är att det beror på vad den skall användas till.
Olika 3D Skrivare klarar av olika saker, och på så sätt får man olika slutprodukter. Behöver ni skriva ut i material som klarar olika klimat och skall användas utomhus, då bör ni satsa på exempelvis en 3D Skrivare som även klarar av ABS Filament och har en uppvärm byggplatta.

Är kanske bygg-volymen den högsta prioriteten för er så bör ni kontrollera detta i tillverkarnas specifikationer.
Det viktiga är att man bör veta vad man skall använda 3D Skrivaren till. Läs även vår guide om hur en 3D Skrivare fungerar, och även guiden om Filament för 3D Skrivare. Efter att ni har läst dessa guider så kommer ni att ha mycket bättre förståelse för 3D Skrivare, och på så sätt även veta vilken ni bör köpa.

Varför ska du köpa en 3D-skrivare?

En 3D-skrivare är ett bra verktyg för att skapa prototyper, modeller och andra objekt som annars skulle vara svåra att tillverka. Det är ett användbart verktyg för både hobbyister och professionella som vill ha möjlighet att skapa unika och komplexa objekt.


Med en 3D-skrivare kan du skapa nästan vad som helst, från små detaljer till stora strukturer. Det är ett flexibelt verktyg som ger dig möjlighet att utforska dina kreativa idéer och skapa nya saker. Det är också ett prisvärt alternativ som gör det möjligt för vem som helst att skapa innovativa produkter.



Det finns olika typer av 3D-skrivare?

Som sagt så finns det olika typer av tekniker som 3D-Skrivare använder sig av.
Det finns olika typer av 3D-skrivare som används för att skapa 3D-objekt. De vanligaste typerna är FDM (Fused Deposition Modeling), SLA (Stereolithography) och SLS (Selective Laser Sintering).

FDM-skrivare använder en filamentsträng som smälts och läggs ner på ett skikt i taget för att skapa ett objekt. Dessa skrivare är relativt billiga och lätta att använda, men de har en låg upplösning och kan inte skapa mycket detaljerade objekt.

SLA-skrivare använder en laser för att belysa ett flytande material som härdar till ett fast skikt. Dessa skrivare är dyrare än FDM-skrivare, men de kan skapa mycket detaljerade objekt med hög upplösning.

SLS-skrivare använder en laser för att smälta pulveriserat material som sedan härdar till ett fast skikt. Dessa skrivare är dyrare än både FDM- och SLA-skrivare, men de kan skapa mycket komplexa objekt med hög upplösning.

Alla tre typer av 3D-skrivare har sina egna fördelar och nackdelar, så det är viktigt att välja den typ som passar bäst för dina specifika behov.



Att välja rätt 3D-skrivarmaterial

Att välja rätt 3D-skrivarmaterial är en viktig del av att skapa ett framgångsrikt 3D-utskrift. Det finns många olika typer av material som kan användas, så det är viktigt att förstå vilka egenskaper som varje material har och hur de kan användas för att skapa den bästa utskriften.

För att hjälpa dig att välja rätt material för din 3D-skrivare, här är några tips:

1. Först och främst, titta på vilken typ av 3D-skrivare du har. Vissa material fungerar bättre med vissa typer av skrivare, så det är viktigt att veta vilken typ av skrivare du har innan du köper material.

2. Nästa steg är att undersöka vilka typer av material som finns tillgängliga. Det finns många olika typer av 3D-skrivarmaterial, inklusive PLA, ABS, PETG och nylon. Varje material har sina egna unika egenskaper och fördelar, så det är viktigt att ta reda på vilket material som passar bäst för dina specifika behov.

3. Titta på kvaliteten på materialet. Det är viktigt att se till att du köper ett högkvalitativt material som kommer att ge dig den bästa utskriften. Kontrollera alltid produktbeskrivningen för att se till att du köper ett material som uppfyller dina krav.

4. Undersök priset på materialet. Priset på 3D-skrivarmaterial varierar beroende på vilken typ av material du köper och hur mycket du behöver. Jämför priser mellan olika leverantörer för att hitta det bästa priset.

Ni kan även kika på vår populära material-guide här: Material till 3D-Skrivare



Bästa sätten att förbättra prestandan hos en 3D-skrivare

För att förbättra prestandan hos din 3D-skrivare finns det ett antal saker som du kan göra. Först och främst bör du se till att skrivaren är korrekt inställd och att alla delar är i god skick. Se till att skrivhuvudet är rengjort och att filamentet är ordentligt fäst. Kontrollera också att skrivarens temperaturinställningar är korrekta.

Du bör också se till att använda rätt slicerprogram för att optimera dina 3D-utskrifter. Det finns många olika slicerprogram som kan hjälpa dig att få ut det bästa av din skrivare.

För att ytterligare förbättra prestandan bör du också se till att använda rätt material för dina 3D-utskrifter. Vissa material fungerar bättre än andra, så se till att välja ett som passar din skrivares specifikationer.

Slutligen bör du se till att hålla skrivaren uppdaterad med de senaste firmware-uppdateringarna. Detta kan hjälpa till att förbättra prestandan och lösa eventuella problem som du stöter på.



Bästa programvarorna för att skapa 3D-modeller

Det finns många olika programvaror som kan användas för att skapa 3D-modeller. De mest populära är Autodesk Maya, Blender, 3ds Max, Autodesk Fusion 360 och Cinema 4D.

Alla dessa program har sina egna unika funktioner och styrkor, så det är viktigt att välja det som passar bäst för dina specifika behov. Autodesk Maya är ett av de mest kraftfulla programmen och har ett brett utbud av verktyg för att skapa 3D-modeller.

Blender är ett gratisprogram som är mycket populärt bland 3D-designers och har ett stort antal verktyg för att skapa realistiska modeller.

Autodesk Fusion 360 är mycket populärt då man även kan få gratislicens om man uppfyller villkoren. Detta program är kraftfullt och välkända Autodesk står bakom det, vilket betyder att det håller en hög kvalitet.

3ds Max är ett annat populärt program som har en intuitiv gränssnitt och ett brett utbud av verktyg för att skapa 3D-modeller.

Cinema 4D är ett annat kraftfullt program som har ett intuitivt gränssnitt och ett brett utbud av verktyg för att skapa realistiska modeller.



Att underhålla en 3D-skrivare

För att underhålla en 3D-skrivare är det viktigt att följa tillverkarens instruktioner. Se till att skrivaren står på ett säkert, jämnt och stabilt underlag. Kontrollera och se till att hålla skrivaren ren och fri från smuts och damm. Se till att rengöra skrivarens utskriftsplattform regelbundet med en mjuk trasa och lite isopropylalkohol om det går.

Det är också viktigt att kontrollera skrivarens olika delar regelbundet för att se till att alla delar fungerar som de ska. Kontrollera att alla skruvar är åtdragna ordentligt, att inga ledningar har lossnat eller skadats, och att alla rörliga delar rör sig smidigt.

Du bör också se till att skrivarens programvara uppdateras regelbundet för att säkerställa att den fungerar optimalt. Om du inte är säker på hur man gör detta, kontakta din 3D-skrivartillverkare för mer information.