3D Guide - Allt om 3D Skrivare

Bäst-i-test, Guider, Nyheter

Twitter Facebook
  • Hem
  • >
  • Beställa 3D-Utskrift


Beställa 3D-Utskrift

Beställning av 3D-Print, eller 3D-Utskrift, är något som allt fler företag och privatpersoner använder sig av i Sverige.

Istället för att köpa en 3D-Skrivare, Filament och allt därtill så är det ofta mycket mer fördelaktigt att beställa en 3D-utskrift med hänsyn till kostnad, tid, kunskap, med mera.

Köp av 3D-utskrifter sker vanligast i syfte att få tag på en enstaka prototyp i 3D modell, eller ersätta en enstaka trasik del som annars är svår eller dyr att få tag på.

Vill du beställa 3D-utskrift, läs vidare nedan så går vi igenom allt du behöver veta.

bestalla_3d_utskrift

Vill du lära dig mer om 3D-Skrivare?

Läs på i vår kompletta guide om 3D skrivare för att bland annat förstå tekniken, hur 3D-printers fungerar, vilka förkunskaper som behövs, vad de olika stegen är vid en 3D utskrift, och mycket mer.


Senaste Nyheterna


Vad används 3D-utskrifter till?

Ett vanligt användningsområde är prototyper. Företag som önskar en snabb prototyp för att minska ledtider och annat brukar vilja skriva ut dessa prototyper i 3D för att få en indikation på slutprodukten. Det är ett kostnadseffektivt sätt att prova sin produkt på olika sätt.

Andra vanliga anledningar är att exempelvis ersätta en trasig plastdetalj som inte är lätt att få tag på, eller en reservdel till en byrå, hylla, möbel, tv, eller annat.

Dekorationer är också något som blir vanligare. Man kanske vill skapa en unik, egen design, till en man tycker om. Eller varför inte till sig själv?Hur beställer man 3D-utskrift?

Man kan säga att det finns två typer av beställnings baser som görs. Dessa är ”utan någon ritning” och ”med egen ritning”.

Utan en ritning eller modell, så beskriver man helt enkelt vad man önskar få skapat, och aktören som man har anlitat skapar därmed en modell efter instruktioner från er. Denna metod är något dyrare då aktörerna måste skissa och rita upp en komplett 3D-modell i datorn.

Men har man däremot en ritning eller modell av något slag, så kan man beställa enbart en utskrift av denna ritning, vilket är betydligt billigare. Ofta (om inte alltid) ingår en dubbel-checkning av aktören som man har anlitat för att se så inget ser konstigt ut i ritningen och måtten.

Oavsett om man har en ritning eller ej, så väljer man material, typ av utskrift (vissa önskar en specifik typ av 3D-Skrivare som typ SLS eller annat för att skriva ut), och andra attribut och egenskaper man önskar.

Det som sker sist är att modellen skrivs ut med en 3D-Skrivare och man får modellen levererad på lämpligt sätt till sig.Vart beställer man 3D-utskrifter?

Vi rekommenderar att man kontaktar säljare av 3D-utskrifter direkt, via telefon eller mail, för att få pris. Har man ej några förkunskaper är det alltid bra att ringa de direkt om möjligt, för att få reda på så mycket information som möjligt.

Detta gör det även enklare för aktören som skall skriva ut 3d modellen att ge ett korrekt pris.

Lokalt i Sverige finns det privatpersoner som skriver ut åt företag och andra privatpersoner, men det finns även företag som gör detta. Vi kommer inom en snar framtid att lista ett antal alternativ här.

Webbtjänster för beställning av 3D-Utskrift

3D-prints går att beställa via många webb-tjänster, och de flesta av dessa fungerar enligt liknande metoder. Man laddar upp en ritning, väljer material m.m, får ett antal offerter, och väljer en av offerterna som man är nöjd med.

Därefter får man produkten levererad till sig.

Dock är verkligheten som sagt ofta att man får justera priset (ritning, skiss, material, osv) vilket ger ett högre pris än vad man trodde från början.

Om man inte har bra koll så rekommenderar vi alltid direkt-kontakt med aktören som skall tillhandahålla modellen / 3D-utskriften till er för att undvika missförstånd.Hur fungerar webbtjänsterna för 3D-printing?

De flesta av dessa fungerar genom liknande processer, nämligen genom att man skickar ut ritningen och underlaget som ni har laddat upp till flera aktörer som är anslutna till tjänsten, där aktörerna får chansen att offerera.

Plattformen som erbjuder tjänsten får ofta även en provision/kommission på priset, taget från säljaren av 3D-utskriften oftast.

Vissa andra plattformar har fasta priser som de ger och även tar betalt för direkt, och därefter skickar de ut ritningen till en aktör som skall skriva ut den.Fördelar med att beställa 3D-utskrift

Det finns många fördelar med beställning av 3D-printade objekt, och vi har staplat upp några nedan som kan vara värt att tänka på.

Minimala kostnader
Kostnaderna för att beställa en enstaka 3D-Print är ofta mycket lägre än vad det hade varit om man hade behövt inskaffa 3D-Skrivare, material, kunskap och allt därtill.

Ingen förkunskap behövs
Förkunskap behövs i princip inte, då man enkelt bara beskriver vad man behöver ha och får det printat.

Spara massor med tid
Det går ofta mycket snabbare att beställa än att behöva skapa allt från scratch själva.

Skräddarsytt
Med detta menar vi att det finns många aktörer som printar efter era behov, och det är ni själva som bestämmer material, typ av printning, osv.Behöver man veta något om 3D-Skrivare innan man beställer?

Nej!

Ingen förkunskap behövs. Om man inte har någon som helst kunskap om 3D branschen så får man beskriva med ord vad man önskar, och aktören man har anlitat kommer gå igenom allt som behövs.Får man veta priset direkt?

Beroende på vilken tjänst eller aktör man använder sig av, så kan man faktiskt få ett pris direkt i datorn via webbplatsen eller mail. Detta varierar dock.

Vi rekommenderar att man först har direktkontakt med aktören som man skall anlita, för att inte missa några detaljer i priset.

Webbtjänsterna som erbjuder pris direkt på skärmen är ofta med minimal inblandning och handpåläggning, vilket sällan är fallet. Därmed ändras dessa priser ofta efteråt och kan leda till diskussioner som är onödiga.Leveranstid av 3D-utskrifter

Leveranstiden på en 3D-utskrift kan vara allt från dagen efter till veckor efter att man har lagt beställningen.

Det är därför vi rekommenderar att man kollar vart aktören man anlitar är lokaliserad, så att frakt och leveranstid inte blir ett problem för er.Beställa 3D-Skanning

3D-Skanning går också att beställa, precis som 3D-printing. Men det kräver då att man lämnar in objektet man önskar skannat till aktören. I dessa fall är det bekvämt om aktören är på nära avstånd så man kan ha kontakt och inte få för höga fraktkostnader.

Oftast kan samma aktör som skannar 3D-objektet även skriva ut det åt er om ni önskar.Hur noga måste måtten vara ifall man inte har någon ritning?

Måtten som skall användas för att skriva ut 3D-beställningen måste i slutändan vara mycket noggranna. Om man inte vet exakta mått och inte heller har krav på vilka mått 3D-utskriften ska uppfylla, så får man ge toleranser till aktören som skall göra jobbet.

Det går alltså utmärkt att inte ha några exakta mått, men toleranser måste anges så aktören som skall skapa modellen och ritningen har något att gå efter.

En 3D-Skrivare är en noggrann maskin som skriver ut med milimeter-toleranser.Sekretess för 3D-Utskrifter

Om man har en prototyp som man behöver ha sekretess på, så kan även detta ordnas genom ett särskilt avtal / överenskommelse mellan aktören som skall tillhandahålla 3D-utskriften och er.

Detta är unikt för varje kunds behov, och behöver diskuteras mellan parterna, men går alltså utmärkt att ordna, och är inte alltför ovanligt heller.