Vad används 3D-utskrifter till?
Det finns många olika användningsområden för 3D-utskrifter. Nedan är några exempel.
- Prototyper
- Reservdelar och tillbehör
- Produktion av delar till in-house montering/tillverkning
- Estetiska produkter (dekoration, arkitektur, design, övrigt)
- Spel, prylar, hobby, övrigt
- m.m.
Prototyper
Ett vanligt användningsområde är prototyper. Företag som önskar en snabb prototyp för att minska ledtider och annat brukar vilja skriva ut dessa prototyper i 3D för att få en indikation på slutprodukten. Det är ett kostnadseffektivt sätt att prova sin produkt på olika sätt.
Reservdelar/Tillbehör
Reservdelar eller tillbehör är ytterligare exempel på 3D-utskrifter för att ersätta en trasig plastdetalj som inte är lätt att få tag på, eller en reservdel till en byrå, hylla, möbel, tv, cykel, moped, bil, eller annat.
Produktion
Företag anlitar ofta 3D-tillverkare för produktion av delar till sina produkter. Det kan handla om små delar som sedan monteras ihop till en färdig produkt.
3D-tillverkaren agerar som en leverantör.
Design & dekorationer
Dekorationer är också något som blir vanligare. Man kanske vill skapa en unik, egen design, till en man tycker om.
Arkitekter beställer ofta 3D-utskrifter till sina modeller som de vill demonstrera.
Spel, prylar, hobby
Spel och pjäser till brädspel, rollspel och annan hobby är också mycket vanligt. Många beställer allt från nyckelringar till större mer avancerade 3D-utskrifter såsom fungerande drönare, radiobilar, och annat.
Hur beställer man 3D-utskrift?
För de vanligaste 3D-modellerna finns det oftast två metoder att beställa 3D-utskrifter genom. Det går att kategorisera enligt följande eftersom resurserna, tiden och kostnaden oftast är högst inom dessa två kategorier. Kan man då spara en av kategorierna så är det fördelaktigt.
- Med CAD ritning
- Utan CAD ritning
Utan CAD ritning:
Utan en ritning eller modell, så beskriver man helt enkelt vad man önskar få skapat, och 3D-tillverkaren som man har anlitat skapar därmed en modell efter instruktioner från er. Denna metod är något dyrare då 3D-tillverkare måste skissa och rita upp en komplett 3D-modell i datorn.
Med CAD ritning:
Men har man däremot en ritning eller modell av något slag, så kan man beställa enbart en utskrift av denna ritning, vilket är betydligt billigare. Ofta (om inte alltid) ingår en kontroll av 3D-tillverkaren som man har anlitat för att se så inget ser konstigt ut i ritningen och måtten.
Oavsett om man har en ritning eller ej, så väljer man material, typ av utskrift (vissa önskar en specifik typ av 3D-Skrivare som typ SLS eller annat för att skriva ut), och andra attribut och egenskaper man önskar.
Ofta kanske man inte vet vilket material man behöver, då hjälper tillverkaren till med kunskaper.
Det som sker sist är att modellen skrivs ut med en 3D-Skrivare och man får modellen levererad på lämpligt sätt till sig enligt överenskommelsen.
Vart beställer man 3D-utskrifter?
Vi rekommenderar att man kontaktar säljare av 3D-utskrifter direkt via mail eller annan lämplig metod för att få pris. Har man ej några förkunskaper är det alltid bra att få så mycket information som möjligt innan man tar ett beslut.
Detta gör det även enklare för 3D-tillverkare att ge en korrekt offert.
Vi rekommenderar även att 3D-tillverkaren är verksam inom norden. Ledtider, långa leveranser och leveranskostnader skenar iväg ganska snabbt när man kommer utanför Sverige. Man bör också tänka på att materialen inte klarar vilka förhållanden som helst under transport. Fukt brukar vara känsligt för en del material.
Lokalt i Sverige finns det 3D-tillverkare i form av företag och privatpersoner. Det är som allt annat egentligen, anlitar man en privatperson så är det eventuellt bra för enklare prylar, där det finns mindre krav på 3D-tillverkaren. Men att förvänta sig att en privatperson kan producera komplexa 3D-utskrifter och efterbehandla dessa enligt en konsistent process för in-house produktion är eventuellt orealistiskt. Då är det rekommenderat att anlita ett företag som har detta som huvudsaklig syssla istället.
Man kan hitta 3D-tillverkare genom webbtjänster som finns tillgängligt online, dock finns tyvärr inte en komplett lista med namn, kontaktuppgifter, ort, material, m.m. i dagsläget. Istället måste man registrera sig på dessa hemsidor för att få iväg en förfrågan, som sedan automatiskt skickas till en 3D-tillverkare utom er kontroll som svarar på er frågan med en offert.
Nedan är några exempel på aktörer som erbjuder dessa tjänster (listan är inte en rekommendation, utan bara exempel denna artikels skull).
Beställer man från listan ovan hamnar ofta tillverkningen hos privatpersoner som har 3D-printing som bisyssla. För företag som kräver produktion och ska sälja vidare produkterna är det inte särskilt pålitligt.
Vi har idag samarbete med ett antal partners för 3D-utskrifter. Ni är välkomna att kontakta oss för vidare information om offerter och 3D-tillverkare.
Vad kostar en 3D-Utskrift?
3D-utskrifter kostar olika beroende på önskemål. Det är precis som allt annat, är det komplext så kostar det mer.
För enkelhetens skull kan vi ta ett exempel. En primitiv kub i storleken 100x100x100mm (x-y-x), vars modell är färdig och enbart behöver skrivas ut och även inte kräver någon efterbehandling kostar mellan 300 - 800 SEK från tjänsterna ovan.
Om man beställer via webbtjänster så är priset vanligtvis något högre än direkt från 3D-tillverkare då mellanhanden tar ut en provision.
Direkt från tillverkare så skulle ovan del kosta omkring 500 SEK ex moms, för ett tillförlitligt resultat.
Vanligaste faktorerna som avgör är materialkostnade, utskriftstiden, samt fraktkostnaden, samt en provision som en tredje-part tar (webbtjänsterna).
Om man önskar kontinuerlig produktion av 3D-tillverkade delar så kan priset gå ner ganska mycket, men då krävs en förfrågan och offert mellan parter. Detta går ej att ge ett exempel på som ni säkert förstår.
Om det dessutom krävs andra metoder för utskrift, såsom SLS, så går priset upp.
Webbtjänster för beställning av 3D-Utskrift
3D-prints går att beställa via många webb-tjänster, och de flesta av dessa fungerar enligt liknande metoder. Man laddar upp en ritning, väljer material m.m, får ett antal offerter, och väljer en av offerterna som man är nöjd med.
Därefter får man produkten levererad till sig.
Dock är verkligheten som sagt ofta att man får justera priset (ritning, skiss, material, osv) vilket ger ett högre pris än vad man trodde från början.
Om man inte har bra koll så rekommenderar vi alltid direkt-kontakt med 3D-tillverkaren (om möjligt) för att undvika missförstånd.
Hur fungerar webbtjänsterna för 3D-printing?
De flesta av dessa fungerar genom liknande processer, nämligen genom att man skickar ut ritningen och underlaget som ni har laddat upp till flera aktörer som är anslutna till tjänsten, där aktörerna får chansen att offerera.
Plattformen som erbjuder tjänsten får ofta även en provision/kommission på priset, taget från säljaren av 3D-utskriften oftast.
Vissa andra plattformar har fasta priser som de ger och även tar betalt för direkt, och därefter skickar de ut ritningen till en aktör som skall skriva ut den.
Ni kan se några exempel på webbtjänster i stycket ovan.
Fördelar med att beställa 3D-utskrift
Det finns många fördelar med beställning av 3D-printade objekt, och vi har listat några nedan.
Minimala kostnader
Kostnaderna för att beställa en enstaka 3D-Print är ofta mycket lägre än vad det hade varit om man hade behövt inskaffa 3D-Skrivare, material, kunskap och allt därtill.
Ingen förkunskap behövs
Förkunskap behövs i princip inte, då man enkelt bara beskriver vad man behöver ha och får det printat.
Spara resurser och tid
Det går ofta mycket snabbare att beställa än att behöva skapa allt från scratch själva.
Skräddarsytt
Med detta menar vi att det finns många aktörer som printar efter era behov, och det är ni själva som bestämmer material, typ av printning, osv.
Förut var det mycket resurskrävande och dyrt att beställa skräddarsydda delar oavsett användningsområde. Med hjälp av 3D-skrivare har det ändrats och komplexiteten/priset är inte längre en stor faktor.
Behöver man veta något om 3D-Skrivare innan man beställer?
Nej!
Ingen förkunskap behövs. Om man inte har någon som helst kunskap om 3D branschen så får man beskriva med ord vad man önskar, och aktören man har anlitat kommer gå igenom allt som behövs.
Får man veta priset direkt?
Beroende på vilken tjänst eller aktör man använder sig av, så kan man faktiskt få ett pris direkt i datorn via webbplatsen eller mail. Detta varierar dock.
Vi rekommenderar att man först har direktkontakt med aktören som man skall anlita, för att inte missa några detaljer i priset.
Webbtjänsterna som erbjuder pris direkt på skärmen är ofta med minimal inblandning och handpåläggning, vilket sällan är fallet. Därmed ändras dessa priser ofta efteråt och kan leda till diskussioner som är onödiga.
Leveranstid av 3D-utskrifter
Leveranstiden på en 3D-utskrift kan vara allt från dagen efter till veckor efter att man har lagt beställningen.
Det är därför vi rekommenderar att man kollar vart aktören man anlitar är lokaliserad, så att frakt och leveranstid inte blir ett problem för er.
Även att tänka på är hur 3D-utskriften skall vara packad för att inte förlora egenskaper och påverkas av exempelvis fukt, stötningar, m.m.
Beställa 3D-Skanning
3D-Skanning går också att beställa, precis som 3D-printing. Men det kräver då att man lämnar in objektet man önskar skannat till aktören. I dessa fall är det bekvämt om aktören är på nära avstånd så man kan ha kontakt och inte få för höga fraktkostnader.
Oftast kan samma aktör som skannar 3D-objektet även skriva ut det åt er om ni önskar.
Mycket ofta krävs det bearbetning av 3D-skanningen i ritningsprogram på datorn. Detta kan dra iväg kostnaderna rejält för 3D-skanning.
Hur noga måste måtten vara ifall man inte har någon ritning?
Måtten som skall användas för att skriva ut 3D-beställningen måste i slutändan vara mycket noggranna. Om man inte vet exakta mått och inte heller har krav på vilka mått 3D-utskriften ska uppfylla, så får man ge toleranser till aktören som skall göra jobbet.
Det går alltså utmärkt att inte ha några exakta mått, men toleranser måste anges så aktören som skall skapa modellen och ritningen har något att gå efter.
En 3D-Skrivare är en noggrann maskin som skriver ut med milimeter-toleranser.
Sekretess för 3D-Utskrifter
Om man har en prototyp som man behöver ha sekretess på, så kan även detta ordnas genom ett särskilt avtal / överenskommelse mellan aktören som skall tillhandahålla 3D-utskriften och er.
Detta är unikt för varje kunds behov, och behöver diskuteras mellan parterna, men går alltså utmärkt att ordna, och är inte alltför ovanligt heller.