3D Guide - Allt om 3D Skrivare

Bäst-i-test, Guider, Nyheter

Twitter Facebook
 • Hem
 • >
 • Bäst 3D-Penna 2019


Bäst 3D-Penna 2019

Köp av 3D-Penna är något som lockar allt fler, men vilken 3D Penna är bäst?
Nedan kan du se en komplett lista över de bästa 3D Pennorna som du kan köpa. Vi har sammanställt tester, recensioner och bäst-i-test omdömen om 3D pennor i en enda topplista.

Bäst-i-test listan nedan speglar riktiga kund-omdömen och är samlat från de största ehandels aktörerna online.

Vi börjar alltså med en topp-lista över de 5 bästa 3D-pennorna i Sverige 2019. Efter topplistan kan ni läsa på mer i detalj angående 3D-pennor och hur de fungerar.

Vi jämför de bästa 3D pennorna så att ni enkelt kan välja rätt.

Senaste Nyheterna

BÄST I TEST: 3D-PENNA I SVERIGE - 2019

Nedan listar vi de topp 5 Bästa 3D-pennorna i Sverige under 2019 utifrån kundernas egna omdömen.

1- SUNLU SL-300

4.3

Antal röster: 117
SE PRIS OCH KÖP

Sunlu SL-300 är en populär 3D penna som är lätthanterlig för alla 3D älskare runtom världen. Denna penna är densamma som TECBOSS då det är samma tillverkare som gör de. Det finns säkerligen fler varumärken som säljer denna penna under sina egna brands, och det är inte heller så konstigt, då pennan håller en hög kvalitet och ger bra 3D-utskrifter.

Denna 3D Penna har bl.a. 8 hastigheter att välja bland, en LCD skärm, Auto-sleep och en del säkerhets-mekanismer som skyddar er för att bränna fingrarna.

3D-Pennan kan skriva ut såväl PLA plast som ABS plast i storleken 1.75mm.

Prislappen är helt överkomlig, och vi rekommenderar denna penna till både nybörjare som professionella 3D-hobbyister, vare sig det är i en skola full av elever eller ett kontor den ska användas till.

Sunlu SL-300 hamnar därmed på första plats i vår topplista över de bästa 3D-pennorna i Sverige 2019.


2- MYRIWELL

4.3

Antal röster: 194
SE PRIS OCH KÖP

Myriwell 3D Penna är nästa på vår lista, och det med all ära. Denna penna klarar av allt det vanligaste som man kan kräva från en 3D penna, och är även ergonomiskt skön att hålla i.

Pennan har en LCD skärm som visar temperaturen, och pennan klarar självklart av både PLA och ABS plaster utan problem.

Pennan finns i en del olika färger att välja bland, vilket kan vara kul om det är till en lite yngre hobbyist för 3D-modellering, eller om man bara vill prägla sin tillvaro med lite färg.

Priset är inte alls särskilt högt här heller, och därmed kommer Myriwell i vilket fall på andra plats i vår topplista.


3- 3Doodler START

3.9

Antal röster: 420
SE PRIS OCH KÖP

3Doodler START är nästa i vår lista, och har blivit mer och mer populär på senaste tiden. Denna 3D Penna klarar av det vanliga arbetet att skriva ut enkelt och smidigt för att skapa ditt favoritobjekt på nolltid.

Pennan ska vara en av de få som skall vara barnsäkra, dock skall det tas med en nypa salt anser vi. De lovar att pennan inte skall skapa brännmärken, vilket kan göra den ideal för skolbarn eller elever i ett klassrum.

3Doodler START kommer på tredje plats i vår lista.


4- 3Doodler Create / Create+

3.9

Antal röster: 202
SE PRIS OCH KÖP

3Doodler Create är en mer sofistikerad version av 3D Penna än föregångaren 3Doodler START. Denna 3D penna skall klara av PLA och ABS utan problem, och har en Slow och Fast inställning.

Filamenten som stöds skall ha dimensionen 3mm istället, vilket är ganska unikt för 3D pennor.

Priset och omdömena gör att denna 3D Penna hamnar på fjärde plats i vår lista över de bästa 3D pennorna.


5- POLAROID PLAY

3.6

Antal röster: 115
SE PRIS OCH KÖP

Polaroid Play 3D Penna är ytterligare en deltagare i vår bäst-i-test lista för att hitta den rätta 3D Pennan för er. Denna penna klarar av att skriva ut plasten PLA i dimensionen 1.75mm. Det är en nackdel då de flesta pennor numera även klarar av ABS filament.

Hastigheten kan ställas in enligt 4 olika lägen.

Detta är en enkel och populär 3D penna som kommer på femte plats i vår topp-lista.


Hur Fungerar en 3D-Penna?

3D-Pennor fungerar ganska likt en 3D Skrivare, de har ett par kugghjul som extruderar (drar) filamentet genom inloppet och vidare ut ur munstycket av pennan. På vägen smälter plast-filamentet och man kan forma eller skapa vad man vill med pennan i sin hand.

Vill du veta hur en 3D-Skrivare fungerar i detalj så kan du läsa vår kompletta guide om 3D Skrivare.

Filamenten som matas till 3D-pennan kan ha olika färger, och även olika specifikationer om man önskar experimentera lite.

Filamentets storlek brukar vara 1.75mm i diameter, dock varierar 3D-pennor och deras tillverkare utefter vad de accepterar som material storlek.

Man kan byta ut munstyckena på många 3D Pennor så att de har olika dimensioner, från ca 0,5mm och uppåt. Detta gör det möjligt att kunna skapa tjockare strängar till tunna detaljerade strängar.

Man bör iakta försiktighet med dessa 3D pennor då de värms upp till mycket höga temperaturer, och vi vill rekommendera alla att läsa manualer och vara försiktiga att inte lämna varma pennor utan tillsyn.

Vad kan man skapa med 3D-Penna?

Kreativiteten står ni för, men vi kan tipsa om en hel del saker som man kan använda 3D Pennor till. Det är allt från reparationer och enkla underhåll av allt möjligt, till design och konst.

Vad sägs om ett par solglasögon? En hatt? Laga ett fäste? Dekorera en vas? Allt är möjligt.

Man kan exempelvis skapa 3D-konst från 2D figurer genom att skriva ut på figurerna. Man kan bygga en leksaksbro, eller öva hållfasthets-kunskaperna genom att bygga eiffel-tornet med en 3D penna.

Det är till och med möjligt att skapa dekorationer på textiler. Kanske på skorna? Ryggsäcken? Ja ni ser, det är ganska fritt fram.

Skolor och institut tar in allt mer 3D Pennor för elever. Dessa är så lättanvända, i princip densamma som en limpistol, och kan därmed med enkelhet användas inom dessa områden.

De viktigaste specifikationerna

3D-Pennor har inte så många specifikationer, men det finns ändå en del som är ganska generella och som ni kan läsa om nedan:

 • Filament-Storlek

  3D-Pennor kommer likt 3D-Skrivare med support för en viss storlek av filament. Oftast är det 1.75mm, men det finns även andra dimensioner.

 • Filament-stöd

  Oftast klarar de flesta 3D pennor både PLA och ABS plast, men det finns fortfarande 3D-pennor som enbart tar PLA.

 • Display

  Displayer är ingen självklarhet, men de flesta 3D pennar har en LCD display.

 • Hastighet

  Olika 3D Pennor har olika hastighets-inställningar för att skriva ut filamentet.

 • Temperatur

  Olika 3D Pennor har olika temperatur-inställningar för att skriva ut filamentet.

 • Säkerhet

  En del tillverkare har tänkt på att man ej så lätt skall kunna bränna sig, detta är en mekanism som är värd att kolla upp, särskilt om det gäller för barn.

 • Strömkälla

  3D-pennan behöver sin strömförsörjning från någonstans. Ibland är det enbart möjligt att ansluta till eluttag hemma, men ibland stöds även USB uttag vilket kan göra det möjligt att ta med pennan ut och använda den.

Material / Filament För 3D-Pennor

Filament är materialet som används för att 3D pennor ska kunna skapa modellen. Materialet kommer i PLA eller ABS plast.

Det finns även andra filament som har blandningar av andra ämnen, såsom koppar, metall eller trä. Dessa filament behöver dock inte fungera i en 3D penna, utan man får kolla upp med tillverkaren om det är möjligt innan man använder dessa.

Läs på om materialen och vad filament är

Läs på i vår stora material-lista för 3D skrivare för att se egenskaperna om alla materialen / filamenten som finns för 3D Skrivare.

Ni kan även läsa på om Vad filament är för att bättre förstå hur det hela fungerar med råmaterial till 3D skrivare.

Skolor och liknande verksamheter

3D-Pennor blir alltmer vanligt i skolor och liknande verksamheter där kreativitet möter utbildning. Då dessa pennor är så lika lim-pistoler så kan de med enkelhet tas in i vardagen för både lärare och elever utan större problem.

3D-Pennor Till Barn

Som ni har förstått så är 3D-Pennor en rolig sak som man kan skapa och utveckla sin kreativa förmåga med. Det talar för sig självt att barn såklart kommer tycka de är roliga att ha, och leka med.

Det är därför många barn uppskattar en 3D-penna i relativt unga åldrar. Kanske en present till barnens nästa födelsedag? Eller julklapp inför julen?
Oavsett så är 3D-pennor något roligt och även utvecklande för barnens kreativa sinnen.

Det finns ofta inte någon speciellt framtagen 3D-penna för just barn, men vi rekommenderar att ni går på de säkra 3D-pennorna som innehåller skydd för att bränna sig, och liknande. Läs manualen och säkerhetsinformationen före köp och användning.